Tres Tombs de Sant Antoni

Aquest diumenge, viu els Tres Tombs de Sant Antoni a Valls

Valls acollirà diumenge  la 37a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni,  des de la seva recuperació, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l’any i atresora un veritable museu viu del transport amb cavalleries i de la guarnicioneria, que abandona els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible en les places i carrers.

La ciutat rebrà més de 300 participants procedents d’arreu de Catalunya i de les comarques de Castelló, que recorreran els carrers de la localitat a partir de les 11.30 h del matí i fins a les 14 h aproximadament.  A les 11.30 h arrencarà la 37a edició dels Tres Tombs, des de la recuperació d’una celebració que té els seus orígens en el segle XIX. Tot i això, el culte devocional a Sant Antoni Abat encara es remunta a temps molt més anteriors.  Els Tres Tombs de Valls presenten la millor col·lecció de carros de treball que es pot veure desfilar en l’actualitat, així com un dels itineraris de major bellesa plàstica pel barri antic de la ciutat, que obliga als traginers i carreters a desplegar totes les seves habilitats en la conducció.

Rememorant la història pagesa de Valls, participaran carros carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, botelles, palla…, que seran estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls.  També destaca la col·lecció única a Catalunya de carros de bocois, d’una a quatre peces, que rememora la importància històrica del conreu de la vinya i del comerç del vi a Valls. 

Programa

Dissabte 9 de gener de 2016. Vigília dels Tres Tombs

19 h. Des del Kursaal. Cercavila de la vigília dels Tres Tombs.

Itinerari: pl. Sant Francesc, Sant Antoni, Major, plaça del Blat, la Cort, el Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, carrers Anselm Clavé, Avenir, Vallvera, passeig Estació, Anselm Clavé, Font de la Manxa, Jaume Huguet, Muralla del Castell, pl. Sant Francesc, Kursaal. Organitza: Societat de Sant Antoni

Diumenge 10 de gener de 2016. Els Tres Tombs. Festa tradicional d’interès nacional.

11.30 h. Des del carrer Francesc Gumà. Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat. Festa Tradicional d’Interès Nacional.

En el decurs de l’acte, l’església de Sant Antoni estarà oberta i el toc manual de campanes anunciarà la ritual benedicció de cavalleries i de tots els animals domèstics que s’hi congreguin.

Primer Tomb

Francesc Gumà, Molls de l’estació, carretera del Pla, Font de la Manxa (recte per davant de l’antic banc de Valls), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou.

Segon Tomb

Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou.

Donades les seves dimensions importants, en aquest segon Tomb els carros grans segueixen per la Muralla, enlloc de pel carrer de Sant Antoni.

Tercer Tomb

Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, el Pati, la Cort, plaça del Blat, Major, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou.

Tornada als locals del Moll de l’Estació per Muralla i la carretera de Montblanc.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>